Lažni hard disk

infoLAB, 11.3.2019 – lažni hard disk? Što bi to bilo? Korisnik nam donosi hard disk na pokušaj spašavanja podataka, i izjavljuje da je na disk zapisao preko 500GB podataka. Svi su vidljivi u strukturi foldera ali se niti jedan ne može iščitati. Hm, čudno, započienjemo naš standardni proces laboratorijske dijagnostike u svrhu spašavanja podataka. Već pri prvim mjerenjima odziva USB porta, primjećujemo da ne “vuče” struju iz USB hosta iako podatkovna komunikacija preko USB standarda izgleda korektna. Dalje primjećujemo da HDD nema zvuka, tišina. Otvaramo eksteno kućište, i ŠOK:

Lažni hard diskFake HDD, nothing inside, only fake USB

U kućištu nema ništa, samo jedan “fake” USB sa lažiranom “sistemskom” zonom, tako da glumi HDD od 2TB, i na sebe sprema samo popis fileova, i sve će gore zapisati, ali pročitati ništa. Tu je još i metalna ploča kako bi dala na težini disku da korisnik ne bi posumnjao.

Vidjeli smo da se svašta kopira, da se rade lažne torbice, satovi, parfemi, ali lažni hard disk, to prvi put vidimo. Saznajemo da je disk naručen iz Kine preko stranice http://www.wish.com . Pogledavši istu vidimo da zbilja možete naručiti hard diskove u gotovo pola realne cijene.

Znamo da ne postoji “besplatan” ručak, na kraju uvijek netko plati, i budite oprezni ako Vam se neka ponuda učini predobra da bi bila istinita.